Mi az a VPS?

Virtuális Privát szerver (VPS) A VPS olyan, mint egy szerver, hiszen rendelkezik külön IP címmel, külön MySQL, processzor és tárhely erőforrással, azonban csak a teljes, nagy kapacitású szerver egy részével. Olyan, mint egy több részre osztott ház, ahol minden lakó teljes értékű, adott négyzetméterrel rendelkezik.

A VPS esetén a szervert több elkülönített részre osztják, mint ahogy a mellékelt képen látható. Így nem függ más felhasználó tevékenységétől; az is elképzelhető, hogy míg a többi VPS nem működik, az Öné igen, hiszen bármikor, bármelyik VPS leállítható, újraindítható. Ha egy másik VPS túl nagy memóriahasználatot folytat, ez semmiben nem befolyásolja az Ön VPS-ét, hiszen Ön pl. külön operációs rendszert futtat.

Lényegében tehát egy virtuálisan külön szervert kap, ami tulajdonságaiban azonos egy különálló szerverével.

Mire használhatom a VPS-t?

A sor szinte végtelen, felhasználhatja egy nagyobb erőforrást igénylő oldal számára, esetleg amennyiben több tárhelyet szeretne kiszolgálni, mint webdesigner, programozó, vagy akár tárhely szolgáltató. Használhatja azért, mert az egyedi oldala olyan operációs rendszert, beállításokat kíván, amely máshol nem vagy csak nagyon nehezen valósítható meg, jóval drágábban. De használható közös programfejlesztésre, tesztelére és szinte bármire, amire csak szeretné!

Mit fontos még tudnom?

A VPS csak az Öné, teljes (root) joggal Ön tud hozzáférni, bármit megváltoztathat és bármit futtathat. A legtöbb népszerű 32 és 64 bites operációs rendszer futtatható. Emiatt természetesen cégünk nem vállal felelősséget a VPS szoftveri működéséért, de megpróbálunk minden tőlünk telhető segítséget megadni a megfelelő működés érdekében. Ezért séma operációs és szolgáltatás csomagokat tettünk elérhetővé a VPS admin felületén, így akár pár kattintással telepíthet percek alatt egy új működő szervert!