Segédlet a megfelelő fizetős SSL kiválasztásához

Az alábbi cikkünk segítség lehet Önnek a megfelelő SSL kiválasztásában, vagy az SSL-el kapcsolatos kérdései megválaszolásában.

Igénylő lehet:

 • Magánszemély: Magánszemély részére kizárólag az olcsóbb, úgynevezett Domainra hitelesített (DV) tanúsítványok igényelhetőek. Ugyanis ilyenkor csak azt ellenőrzi a kibocsátó, hogy az adott domainnel minden rendben van-e, technikailag és jogi szempontból is megfelel-e.
  (Haladók számára annyit érdemes megjegyezni, hogy ilyenkor a Company (cégnév) mező (CSR esetén például) a magánszemély nevét tartalmazhatja.)

 • Cég: Cég részére minden típusú SSL igényelhető. Azonban a cégek gyakran cég névre (OV) vagy kiterjesztett hitelesítésű (EV) tanúsítványokat rendelnek a presztízs érték és megbízhatóság miatt. Ugyanis a fentebb említett Magánszemélyek részére is igényelhető domain névre hitelesített tanúsítványok nem nyújtják a legnagyobb presztízs értéket egy cég számára.

 


Hány Domainra Szeretné?

Szinte mindegyik SSL igényelhető 1 domainra. Azonban ha több domainra szeretne SSL-t, akkor vagy domainonként külön-külön SSL-t igényel, vagy úgynevezett Multidomain (SAN) típusú tanúsítványt is választhat.
A Multidomain SSL-ek esetén egy tanúsítvány több domain nevet tud hitelesíteni.

Érdemes tehát megvizsgálni, hogy ha több domainra szeretne SSL-t, akkor adott domainszám esetén melyik megoldás kedvezőbb.


Mennyi idő, amíg kibocsájtják az SSL-t?

A kiállítási vagy kibocsátási idő első sorban a hitelesítés típúsától függ. Az olcsóbb, domain névre hitelesített SSL-ek esetén a kibocsátó csak a domant ellenőrzi, így ezen tanúsítványok akár azonnal elkészülnek.

Minél magasabb hitelesítésű egy SSL (ezek a drágábbak), annál több időt vesz igénybe, hiszen ezt manuálisan végzik a kibocsátóknál. A kiterjesztett hitelesítésű SSL-eknél például domain, cég, cég adatai, telefonszáma is ellenőrzésre kerül és több szintű emailes és telefonos kommunikáció zajlik. Ezért vehet igénybe akár 7-10 napot is egy komolyabb SSL kibocsátása.  Ilyenkor a kibocsátó számára ezért érdemes minden papírt és adatot előkészíteni, hogy minél gyorsabban történhessen meg.


Milyen típusú SSL-ek közül választhatok?

 • Alap SSL - A legnépszerűbb SSLek, hiszen nagyon gyors, akár azonnali a kibocsátás, 1 domaint lehet vele hitelesíteni és kedvező árú.

 • Magasabb Szintű (EV) SSL - A legmagasabb szintű biztosítást kínálja. Az ilyen tanúsítványokat zöld sávval (greenbar) jelzi a böngésző. Ez adja a legnagyobb presztízs értéket cégének az SSL-ek terén.

 • Többdomaines, Multidomain SAN/UCC - Egyetlen SSL-el több domaint tud hitelesíteni. Ideális ha egy időben több domainra telepítene SSL-t, vagy a Microsoft Exchange szerver és a Microsoft Office Communication Server biztonságossá tételére.

 • Speciális SGC -  Azon látogatók magas szintű titkosításának biztosítására ajánlott ilyen SSL-t rendelni, melyek készülékei nem kompatibilisek a modern SSL tanúsítványokkal és nem képesek 128 bites titkosításra.

 • Wildcard SSL - Teljes domainra, vagyis egy adott domainra (www.valami.hu) és az összes aldomainra (aldomain1.valami.hu, aldomain2.valami.hu stb.) érvényes az SSL. Ez az egyetlen ilyen típusú tanúsítvány, amelyiknél ez így működik, a többinél nem lehetséges aldomaineket is korlátlanul biztosítani. Nevezik csillagos (*) SSL-nek is.

 • Aláíró / Code Signing -  Aláírására specializált tanúsítványok. Kiváló megoldás például fejlesztők és szoftverfejlesztő cégek számára, hogy digitálisan aláírhassák az interneten terjesztett termékeiket. Ez viszont domain hitelesítésére nem alkalmas!

 


Hitelesítés és ellenőrzés típusa

 • Domain ellenőrzésű (DV) - A kibocsátó csak a domaint ellenőrzi. Tehát azt hogy az adott Domainnel minden rendben van-e, technikailag és jogi szempontból is megfelel-e.
 • Vállalat ellenőrzésű (OV) - A cég alapvető jogi státuszát és adatait vizsgálják és a domainhoz tarztozó jogi és technikai viszonyát.
 • Kiterjesztett ellenőrzésű (EV) - A kiterjesztett hitelesítésű SSL-eknél nem csak a domain és cég alap adatai kerülnek ellenőrzésre, hanem több kritérium és telefonszám is ellenőrzésre kerül és több szintű emailes és telefonos kommunikáció zajlik az ellenőrzés alatt.

Népszerűbb kibocsátók:

 • Geotrust - GeoTrust®a világ második legnagyobb SSL kibocsátója. Több mint 100.000 ügyfél 150 országban.
 • Comodo - Comodo vezető az internetes biztonsági szolgáltatásokban, mint például anti-vírus, SSL és más internetes biztonsághoz köthető termékek és szolgáltatások terén.
 • Symantec - a világ egyik vezető cége az információs adatvédelem és a vírusirtás terén. A Symantecet 1982-ben alapították. Több mint 1 millió webszerver használja a Symantec SSL tanusítványait.A legdrágább szolgáltató.
 • Certum - Kezdveményes árú SSL-eket biztosító lengyel székhelyű biztonsági cég.
 • Thawte -  A cég elsőként adott el nemzetközileg SSL tanúsítványokat, több mint 18 éve.

További, hasznos cikkeink a témával kapcsolatban:

 • 0 felhasználó találta hasznosnak ezt
Hasznosnak találta ezt a választ?

Kapcsolódó cikkek

https SSL tanúsítvány telepítése Interworx admin felületre

1. Lépjen be tárhelye admin felületére, majd válassza az accounts menüt.A megfelelő domain...

Telepített SSL ellenőrzése

Sikerült-e az SSL tanusítvány telepítése? A megfelelő SSL-tanusítvány látja már el a titkosítást?...

Telepítettem az SSL-t, de nem https-en keresztül tölt be az oldal. Mit tegyek?

Az SSL telepítése esetén az oldal nem vált át automatikusan https-re, hanem a http mellett...

https SSL tanúsítvány telepítése cPanel admin felületre

Amennyiben a Tárhely.Eu-nál van tárhelye, automatikus ingyenes és fizetős https SSL telepítés is...

https SSL tanúsítvány telepítése Plesk admin felületre

1. Lépjen be Plesk adminfelületére és válassza a Websites&Domains menüt.2. Válassza ki azt a...